Požiar domova dôchodcov sa hasičom podarilo lokalizovať

30.03.2022 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 29. marca (TASR) - Požiar domova dôchodcov v Spišskej Novej Vsi sa hasičom podarilo lokalizovať. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Jana Matis Libová s tým, že hasiči sú stále na mieste a dohášajú skryté ohniská.

"Podľa predbežných informácií vyhorelo celé podkrovie objektu, ktoré bolo obývané klientmi. Je predpoklad, že škody budú vysoké. Aj z tohto dôvodu na miesto smerujú príslušníci Požiarnotechnického a expertízneho ústavu rezortu vnútra z Bratislavy, ktorí určia príčiny vzniku požiaru," objasnila Matis Libová.

Oheň zachvátil objekt približne o 13.30 h. Riaditeľ domova dôchodcov Štefan Šiška ubezpečil, že všetkých klientov a zamestnancov sa podarilo zhruba do pol hodiny z horiacej budovy evakuovať. V čase požiaru sa tam nachádzalo 190 klientov a ďalších približne 40 zamestnancov. Aj riaditeľ predpokladá, že škody budú vysoké, keďže oheň zničil veľkú časť budovy. "Skončili sme zasadnutie krízového štábu, rozdelili sme ľudí na niekoľko častí, 25 ležiacich klientov je na lôžkovom oddelení v nemocnici Spišskej Novej Vsi, ďalších viac ako 40 sa podarilo umiestniť do domácej opatery a zvyšok necháme túto noc v športovej hale s našimi pracovníčkami," doplnil Šiška.

Dodal, že po zmapovaní situácie sa v stredu (30. 3.) pokúsia spolu so samosprávou vyriešiť umiestnenie klientov aj z dlhodobejšieho hľadiska. Do úvahy pripadajú ostatné sociálne zariadenia v meste, miesto ponúkla aj Spišská katolícka charita. "Prišli nám v tejto kritickej situácii pomôcť dobrovoľníci, kňazi, pracovníci červeného kríža, posilnili sme nočnú službu, vyšlo nám aj mesto v ústrety. Verím, že tá noc nebude taká ťažká," priblížil riaditeľ.
 

Škody po požiari domova dôchodcov sú odhadom dva milióny eur

Spišská Nová Ves 30. marca (TASR) – V Spišskej Novej Vsi vyhlásili pre utorkový (29. 3.) požiar domova dôchodcov na Brezovej ulici mimoriadnu situáciu. Škody sú podľa primátora Pavla Bečarika odhadom vo výške viac ako dvoch miliónov eur. Primátor pre TASR potvrdil, že sa stále snažia nájsť miesto, kam umiestniť niektorých klientov zariadenia. Dohromady je ich 190, časť ležiacich dôchodcov už je v miestnej nemocnici, niektorých si príbuzní prevzali do domácej opatery a zvyšok strávilo uplynulú noc v športovej hale.

„Tých sa snažíme teraz narýchlo umiestniť do ostatných domovov sociálnych služieb v okolí. Komunikujeme aj s vyšším územným celkom. Riešime teraz, ako by sme čo najskôr sprevádzkovali aspoň tie nepoškodené tri podlažia budovy,“ priblížil Bečarik. Predpokladá, že ak nájdu dostatok prostriedkov, do dvoch – troch mesiacov by mohli opraviť časť priestorov. Následne by začali s rekonštrukciou najpoškodenejšieho podkrovia.

Primátor dodal, že oheň poškodil približne tretinu budovy, najmä strechu a priestor pod ňou. V tejto súvislosti sa mesto obrátilo so žiadosťou o pomoc na právnické osoby či podnikateľské subjekty, krajské a mestské samosprávy i štát. Likvidácia škôd a sprevádzkovanie časti objektu si totiž podľa mesta vyžiada možno až 2,5 milióna eur. „Na náš darovací účet zverejnený na internetovej stránke môžu prispieť záujemcovia finančne. Cieľom je, aby sme čo najskôr mohli pristúpiť k opravám a sprevádzkovali prvé až tretie poschodie s kapacitou 100 – 150 klientov,“ zdôraznil Bečarik. Pomocnú ruku už mestu poskytla napríklad samospráva v Poprade, v tamojšom centre sociálnych služieb im ponúkli miesto pre piatich klientov.

Požiar domova dôchodcov vypukol v podkroví v utorok približne o 13.30 h. Príčiny a okolnosti jeho vzniku momentálne nie sú známe. Prípad vyšetrujú príslušníci Požiarnotechnického a expertízneho ústavu rezortu vnútra z Bratislavy.
 
 

Vyberte región